III miejsce dla kiełbasy wiejskiej tuchowskiej
Galicyjskie chrzany, kluski ziemniaczane z farszem serowym, kiełbasa wiejska filipowicka, czy wolańska kura euro koko – takich specjałów mogli skosztować tarnowianie podczas 8. półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku. Impreza, która ma charakter targów żywności została połączona z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby.
Małopolski Festiwal Smaku ma na celu promocję małopolskich producentów żywności, produktów lokalnych oraz tradycyjnych. Oprócz degustacji potraw można było uczestniczyć w pokazie gotowania, a całość imprezy uświetniały koncerty. Laureaci pierwszych miejsc w plebiscycie publiczności i zwycięzcy trzech pierwszych miejsc w konkursie jury reprezentować będą nasz region podczas wielkiego finału w ostatni weekend sierpnia na krakowskim placu Wolnica.
Publiczność tarnowskiego półfinału oddała w niedzielę 17 czerwca, 2353 ważnych głosów, tym samym w każdej z czterech kategorii wyłaniając zwycięzców:
W kategorii „Ekologiczne przysmaki” najwięcej głosów zebrał razowiec lipnicki z masłem ziołowym wykonany przez Gospodarstwo Ekologiczne Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk z Lipnicy Górnej.
W kategorii „Tradycyjne specjały” najwięcej głosów zebrało danie z fasoli „Piękny jaś” z Doliny Dunajca wykonane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec – Biała z Zakliczyna.
W kategorii „Smakołyki z legendą” najwięcej głosów zebrała miodówka pogórska wykonana przez Gospodarstwo Pasieczne „Rój” G&R Koziołowie z Woli Rzędzińskiej.
W kategorii „Jak u mamy” najwięcej głosów zebrały kotlety z białej fasoli wykonane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” z Dębna.
Jury przyznało następujące nagrody:
Grand prix dla Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej za wolańską kurę nadziewaną.
2 miejsce dla Gospodarstwa Agroturystycznego Teresy Bigos z Ciężkowic za sok z róży i bzu białego.
3 miejsce dla Zakładu Masarskiego Amigos z Burzyna za kiełbasę wiejską tuchowską.
fot. Wiktor Chrzanowski
Źródło: RDN Małopolska