Świąteczne smaki zdrowia
Przed nami święta, podczas których mamy okazję do spotkań przy suto zastawionych stołach. Warto pobiesiadować w tym okresie, choć z umiarem, ponieważ obżarstwo można później odchorować. Prof. Paulin Moszczyński – ekspert Akademii Pacjenta Centrum Zdrowia Tuchów – poleca, by do świątecznych potraw stosować dużo przypraw ziołowych (kminek, kardamon, jałowiec, imbir, pieprz, chrzan, czosnek, bazylia), które doskonale ułatwiają trawienie.
Specjalista radzi też, by na stołach znalazły się produkty bogate w biopierwiastki i witaminy.
Do takich produktów należą ryby, zawierające duże ilości selenu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-3. Działają one antyutleniająco oraz stymulują układ odpornościowy. Są też bogate w miedź, cynk i jod. Miedź bierze udział w tworzeniu komórek krwi, objawami jej niedoboru są anemia i zmniejszenie liczby białych ciałek. Cynk jest niezbędny do udanego biesiadowania, pomaga nam w prawidłowym widzeniu, odczuwaniu smaku i węchu. Jeżeli nie jesteśmy wegetarianami, konsumujmy bez obawy mięso i wędliny. Zawierają nie tylko białko, ale duże ilości żelaza, kobaltu, witaminy B12 i witaminy B6 oraz karnitynę – substancję odżywczą odgrywającą istotną rolę w naszym organizmie. Niedobór tego związku stwierdzano w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, marskości wątroby i w chorobach mięśni.
Bardzo dobrze, że pyszności świąteczne zawierają dużo orzechów i migdałów. Orzechy posiadają błonnik, witaminę E, kwas foliowy, potas i magnez. Należy podkreślić, że są też bogate w kwasy tłuszczowe, głównie wielonienasycone, podczas gdy niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych jest w nich niewiele. Prokardiologiczne właściwości orzechów wynikają z obecności argininy, zwiększającej wytwarzanie tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne.
– Migdały zawierają także duże ilości wapnia, niezbędnego do budowy kości i zębów, stabilizacji błon komórkowych oraz prawidłowego krzepnięcia krwi. Potas jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania komórek i nie może być zastąpiony przez inny pierwiastek. Braki potasu w naszym organizmie doskonale uzupełnią figi, dodane do świątecznego kompotu – radzi profesor Moszczyński.
Do świątecznego stołu można podać czerwone wino. Z powodu obecności polifenoli i taniny, które hamują utlenianie złego cholesterolu LDL; posiada ono właściwości przeciwzakrzepowe i rozszerzające naczynia krwionośne. Należy jednak pamiętać, że korzystne kardiologiczne działanie czerwonego wina to jedna strona medalu, bo zbyt duża ilość wina oznacza nasilanie się refluksu żołądkowo-przełykowego i innych dolegliwości trawiennych, uzależnienie alkoholowe oraz uszkodzenie wątroby. Dla seniorów wskazane jest ograniczenie spożycia zup na wywarach mięsnych, potraw z grzybów, kapusty, warzyw strączkowych oraz słodyczy. Między biesiadowaniem powinniśmy znaleźć czas na spacer lub inną aktywność fizyczną.
Źródło: www.czt.com.pl