Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

TUCHOVINIFEST 2018

W niedzielę 5 sierpnia 2018 r. w Tuchowie odbył się III Międzynarodowy Festiwal Wina TUCHOVINIFEST 2018 połączony z III Międzynarodowym Konkursem Win Tuchovinicontest 2018, który odbył się dzień wcześniej.

Obok tuchowskiego amfiteatru letniego zaprezentowały się winnice, producenci sprzętu winiarskiego, dystrybutorzy i specjalistyczne firmy zajmujące się sprzedażą artykułów winiarskich. Odbyło się wiele spotkań i dyskusji, a co nas niezmiernie cieszy przyjechało wielu miłośników wina, którzy jak można było zaobserwować, spacerowali z plecakami i torbami wypełnionymi winem. Imprezą towarzyszącą były prezentacje zabytkowej motoryzacji, pokazy kulinarne i degustacje produktów regionalnych. Zadbano również o turystów chcących spędzić aktywnie ten czas organizując rajd pieszy pod tytułem „Wino z Furmańca”, którego ostatni etap zakończył się w Winnicy Rodziny Steców. W namiocie degustacyjnym można było spróbować wszystkich win, które były oceniane w konkursie. Przez całe popołudnie odbywały się koncerty i występy taneczne, po których oficjalnie ogłoszono wyniki i wręczono nagrody w konkursie win ufundowane przez firmy: Scharfenberger Maschinenbau, Marxam Enology, Agencja reklamowa Trendi – Kazimierz Pływacz, EnoLab i Magazyn Winiarski.

Niestety intensywne opady deszczu popsuły chwilowo festiwal, jednak po wypogodzeniu się odbył się koncert i biesiada taneczno-muzyczna.

Organizatorami tego wydarzenia był Dom Kultury w Tuchowie oraz Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy, a można było spotkać na stoiskach winiarzy z winnic i winiarni takich jak: Winnica Rodziny Steców, Winnica Manru, Winnica Chodorowa, Winnica Amelie, Winnica Zawadka, Winnica Piwnice Antoniego, Winnica Dąbrówka, Winnica Rodziny Steckich, Dwór Kombornia Hotel & SPA **** Salon Win Karpackich, Winnica Vetus, Winnica Goja, Winiarnia „Lippóczy Pince” Sztyler i Hegedűs, Malokarpatská vínna cesta Winnice z Małokarpackiego Stowarzyszenia Winiarzy.
Oprócz winnic prezentowali się również producenci produktów lokalnych, wędlin, miodów i serów.