Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Słodycz gorzka dla zdrowia

Zagrożenie nadmiarem spożycia cukru jest większe, niż ze strony spożycia tłuszczów. Taki wniosek nasuwa się po zapoznaniu się z najnowszymi standardami żywienia w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Prof. Paulin Moszczyński, ekspert Akademii Zdrowia Tuchów, omawia je w jednym z rozdziałów publikacji „Nutraceuticals and Functional Foods in Human Health and Disease Prevention”, która ukazała się we wrześniu w USA.

Oprócz leków obniżających poziom glukozy we krwi, podstawą leczenia cukrzycy typu 2 jest odpowiedni sposób odżywiania. Trend żywieniowy, w którym ograniczono – ze względu na szkodliwość – konsumpcję produktów o wyższej zawartości tłuszczów i cholesterolu, spowodował zwiększone spożycie produktów zawierających węglowodany. Szczególnie niekorzystne w tym względzie jest zwiększone spożycie produktów zawierających cukry proste: glukozę, fruktozę czy sacharozę (cukier kuchenny). W ostatecznym rozrachunku taka zamiana okazała się szkodliwa, sprzyjała rozwojowi otyłości i cukrzycy typ 2 oraz miażdżycy. Dla opinii publicznej zaskakującym będzie skreślenie cholesterolu z „czarnej listy” produktów żywieniowych. Decyzja ta ma jednak swoje poparcie w najnowszych badaniach naukowych. Nie potwierdzają one związku cholesterolu w diecie ze stężeniem cholesterolu w krwi oraz z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą typ 2 w populacji ogólnej. W 2013 r. greccy badacze wykazali, że w jajach kurzych znajduje się substancja hamująca rozwój miażdżycy. Nawet konsumpcja 2 jaj dziennie nie zaburza równowagi cholesterolowej organizmu, ponieważ mniejsza jest wówczas produkcja tego związku w wątrobie.

Niebawem należy się spodziewać zmiany w górnym limicie całkowitej dziennej konsumpcji tłuszczów zwierzęcych. Stwierdzono, iż obniżanie spożycia tłuszczów nie zmniejsza ryzyka zapadalności na choroby układu krążenia i cukrzycę typ 2. W przeprowadzonych badaniach istnieją nawet dowody na pozytywny wpływ nasyconych tłuszczów ( masło, mleko, smalec) na stężenie cholesterolu HDL „dobrego” i triglicerydów. Najnowsze wytyczne nie proponują zatem diety z tak restrykcyjnym ograniczeniem tłuszczów w prewencji cukrzycy typ 2, chorób serca, udarów, chorób nowotworowych ani otyłości. Zamiast tego należy kłaść nacisk na dietę zawierającą więcej warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, owoców morza oraz produktów mlecznych. Spożywanie soków owocowych nie powinno być uważane za wypełnienie zaleceń dietetycznych w zakresie konsumpcji warzyw i owoców, sugeruje się ograniczanie spożycia soków u dzieci. Największe ilości glukozy i fruktozy są w miodzie, owocach, mniejsze w jarzynach. Chociaż zasada konsumpcji kilku porcji dziennie jarzyn lub owoców jest nadal aktualna, to zaleca się obecnie więcej konsumować jarzyn niż owoców ze względu na mniejszą ilość kalorii. Więcej walorów prozdrowotnych posiadają produkty koloru pomarańczowego czy czerwonego, np. pomidory, marchew, dynia, melon. Profesor Paulin Moszczyński – lekarz internista, hematolog jest autorem blisko 500 artykułów medycznych, ponad 850 publikacji popularnonaukowych i kilku książek.

Więcej na temat treści rozdziału poświęconego żywieniu w profilaktyce i leczeniu cukrzycy na stronie www.czt.com.pl

Źródło: czt.com.pl