Uwaga na barszcz Sosnowskiego
Trwa sezon kwitnienia barszczu Sosnowskiego – Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa apeluje do mieszkańców o ostrożność, ponieważ roślina ta może być niebezpieczna dla ludzi i zwierząt. Barszcz zawiera parzącą substancję, powodującą zapalenie skóry.
Barszcz Sosnowskiego szybko rozprzestrzenia się na polach uprawnych, łąkach, w lasach oraz przy drogach. Najczęściej występuje na terenach wilgotnych, w pobliżu rzek i strumieni. W Małopolsce największe skupiska barszczu znajdują się w powiecie wielickim, krakowskim, nowosądeckim, nowotarskim i tatrzańskim.
Barszcz Sosnowskiego dotarł do Polski w latach siedemdziesiątych z Kaukazu. Sprowadzono go do nas celowo, aby służył do produkcji paszy, gdyż przynosił duże plony. Najchętniej uprawiano go na Podhalu, Podkarpaciu i na Pogórzu Sudeckim. Okazało się jednak, że barszcz jako pasza jest mało wydajny, a ponadto może być niebezpieczny zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt.
Substancja znajdująca się w barszczu może powodować zapalenie skóry, pęcherze, trudno gojące się rany i zapalnie spojówek. Barszcz może być również niebezpieczny dla alergików. Roślina dodatkowo może powodować oparzenia u zwierząt hodowlanych.